Levend in de stroom van gezin, werk, huishouden en andere drukte merkte ik zo’n 15 jaar geleden al dat het lichamelijk en geestelijk wat ging wringen. Destijds was ik er nog niet zo bewust van hoe sterk de invloed van voeding, leefstijl en (ont)spanning is. Wel ben ik toen weer gaan sporten en werd mijn lijf sterker en weerbaarder.

Pas 10 jaar later kwam de verdieping, ik ging kruidengeneeskunde studeren en verwonderde mij over hoe ingenieus de natuur in elkaar steekt. Het is wonderbaarlijk hoe planten, dieren en andere organismen zich hebben ontwikkeld en ook niet zonder elkaar kunnen. Meer specifiek naar het menselijk lichaam kijkend, zag ik de kracht van het zelfherstellend vermogen er van. Ook al ga je slecht met je lichaam om, dan nog zal het alles doen om te blijven functioneren. Het gaat op een gegeven moment wel signalen geven in de vorm van gezondheidsklachten die een steeds ernstigere vorm aannemen. Negeer je die signalen niet langer, dan kun je je gezondheid vaak flink verbeteren.

Ik ben anders gaan leven: pure voeding, meer bewegen, een flexibele leefstijl en meer ontspanning. Het heeft mij veel gebracht, ik voel me nu gezonder en sterker dan toen ik eigenlijk in de kracht van mijn leven had moeten zijn.

Via kruidengeneeskunde en een uitstapje naar de oosterse geneeswijzen ben ik bij de orthomoleculaire geneeskunde terecht gekomen. Met een evolutionaire blik kijkend naar de huidige westers leefwijze vielen de kwartjes: waarom zo leven zoveel gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Met de kennis die ik heb opgedaan kan en wil ik anderen helpen. Als ik mensen kan inspireren en motiveren om het anders te doen en zich daardoor beter te voelen is mijn missie geslaagd. Ik ben mij bewust dat veranderen niet altijd gemakkelijk is, maar het ervaren van de gezondheidswinst motiveert zeker. Gezond leven hoeft niet zwaar of moeilijk te zijn. Ik geloof niet in extremisme en alles 100% goed doen. Bovendien alles goed willen doen levert stress op en dat is zeker niet gezond.

Ik probeer mezelf te houden aan de 80%-20% regel (of liever 90-10). Dat betekent dat ik mij niet elke dag strikt aan mijn gezonde gewoontes hou. Af en toe iets eten wat minder gezond is, een glas wijn op zijn tijd, daar is niets mis mee. Net zoals mijn lichaam regelmatig lichamelijk uitdagen. Daarmee bereik ik juist flexibiliteit. Zo lang gezonde gewoontes maar de basis zijn is mijn lijf me dankbaar.

Opleidingen:

2016 – Herba Sanitas – 3 jarige opleiding Westerse kruidengeneeskunde
2018 – Natura Foundation – Orthomoleculair therapeut (voeding, gezondheid en evolutionair)
2018 – Light Your Life – Systemisch werken in de natuur