Ziekte is een proces dat heel vaak te maken heeft met levensstijl, voeding, overgewicht en/of tekorten aan vitale stoffen, waardoor het lichaam zichzelf niet meer kan regenereren. Het zendt wel noodsignalen uit: de (ziekte)symptomen. Wanneer het dan niet de juiste stoffen, levensstijl of voeding krijgt aangereikt, komen er steeds meer klachten en uiteindelijk ontstaat er ziekte.

De meeste chronische aandoeningen zijn het gevolg van een mismatch tussen ons oude genoom (de genetische samenstelling) en onze moderne leefomgeving. Met kennis van de menselijke evolutie is het daarom mogelijk om interventieprogramma’s op te stellen die helpen bij de preventie en behandeling van veel chronische aandoeningen. Als je begrijpt waar we evolutionair vandaan komen begrijp je beter wat het lichaam nodig heeft.

Het verschil met reguliere geneeskunde is dat er in de orthomoleculaire therapie wordt gezocht naar de oorzaak van een klacht. Wat zit er áchter een bepaald symptoom. Waaróm doet een lichaam iets? Lossen we die oorzaak op dan zal de klacht, het symptoom, ook verdwijnen. Orthomoleculaire therapie kan een goed middel zijn om uit het klachtenpatroon en ook eventuele ziekte te komen. Hierbij wordt gesteund op de pijlers: voeding, beweging, leefstijl en mindset. ondersteund met supplementen.

Gezondheid is iets anders dan afwezigheid van ziekte. We hebben voldoende basisstoffen nodig om optimaal vitaal te kunnen leven. Deze stoffen zou je idealiter voornamelijk uit je dagelijkse voeding willen halen. Een tekort aan vitaminen, mineralen en spoorelementen kan ons doodziek maken. Vaak gebeurt dit sluipend, je hebt dan last van de ene klacht na de andere. Tegenwoordig kan men moeilijk het begrip gezondheid definiëren omdat iedereen hier een ander label aan hangt. Wanneer je nog je werk kunt doen en je geen zichtbare ziekte onder de leden hebt, denkt men al snel dat dat gezondheid is. Maar niemand weet dat je op bent na een dag werken. Bleekheid is ook al geen ziekteverschijnsel en dat je minder uithoudingsvermogen hebt dan je buurman merkt niemand op. Net zoals een dagelijks ongewone stoelgang of gescheurde nagels zal (bijna) niemand voorgaande als “ongewoon” of “ziek” bestempelen. We hebben de “ziek zijn” lat hoog gelegd. Wel degelijk vallen de voorgenoemde situaties onder een slechte gezondheid, ook al val je niet direct neer van een bepaald gelabelde ziekte. Op lange termijn zal dit links- of rechtsom wel gebeuren. Voorgaand zie je telkens een tekort voorkomen van bepaalde stoffen die het lichaam hard nodig heeft.

Met een orthomoleculair voedingspatroon, een gezonde leefstijl en een goede balans tussen spanning en ontspanning, zorg je goed voor jezelf. Wanneer er balans is in de bloedsuikerspiegel, de darmflora, het zuur-base niveau, de hormonale systemen, het immuunsysteem en op het niveau van de neurotransmitters en je het lichaam geeft wat het nodig heeft, dan voel jij je fit, energiek en in balans.